2021-09-20 16:02:25• hírek • Bede Emőke

Koronavírus-járvány: egyetlen szabad ágy sem maradt az intenzív osztályokon Szatmár megyében

Óriási lendülettel robbant be Szatmár megyében a pandémia negyedik hulláma: országos szinten is megyénk lett az első, mely „bevörösödött”, hétfőn pedig már arról tájékoztatta szerkesztőségünket a prefektusi hivatal, hogy a kórházak intenzív osztályain egyetlen szabad ágy sem maradt a Covid-19-cel diagnosztizált fertőzöttek számára.

Altfatter Tamás kormánymegbízott a belügyminisztériumi szervek és a közegészségügyi igazgatóság vezetőivel tartott hétfőn megbeszélést. Mint kiderült, Szatmár megyében a fertőzöttségi arány 3,28 ezrelékre emelkedett, és Vámfaluban, Nagytarnán, Szatmárhegyen, Apában, illetve Szatmárnémetiben is meredeken emelkednek a mutatók. Öröm az ürömben, hogy legalább a korábban vesztegzár alá vont területeken lassú, de konstans csökkenés figyelhető meg.


A találkozón a rendőrség is ismertette az elmúlt időszakban tartott ellenőrzések alapján készített kimutatását. Mint kiderült, 13-an áthágták a lakhelyi elkülönítésre vonatkozó szabályzást, 490-en nem tartották be az egyéni óvintézkedéseket, 171-en pedig a kijárási korlátozásokat sértették meg, ezért pénzbírságot róttak ki rájuk. Ezen felül ellenőriztek még 155 céget is, elsősorban boltokat, szupermarketeket, kávézókat, éttermeket, rendezvénytermeket és tömegközlekedési eszközöket, értelemszerűen azt vizsgálva, hogy e helyszíneken betartják-e az óvintézkedéseket. A prefektus ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, jelen helyzetben kiemelten fontos a hasonló ellenőrző- és tájékoztató akciók folytatása.


A közegészségügyi igazgatóság által bemutatott adatok szerint mind a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház, mind a Nagykárolyi Városi Kórház intenzív osztályán elfogytak a koronavírusos betegek számára fenntartott ágyak, így az új pácienseket gyakran más megyékbe kell átszállítani. Hozzátették azt is, hogy az intenzív terápiára szoruló betegek túlnyomó többsége be nem oltott személy, és nagy részük fiatalabb, mint a járvány korábbi hullámaiban kórházba kerülő betegek átlagéletkora volt.


A Covid-19-cel kezelt személyek száma az elmúlt két hétben egyszer sem esett 100 alá, mi több, a Szatmár megyei egészségügyi intézményekben ápoltak száma mostanra elérte a 267-et: 69 főt a sürgősségi kórházba, 34-et a tüdőkórházba, 85-öt a nagykárolyi, 79-et pedig az avasfelsőfalui kórházba utaltak be.


A prefektúra ugyanakkor nem titkolja azt sem, hogy a két héttel ezelőtt vesztegzár alá vont településeken vélhetően meg fogják hosszabbítani az intézkedést, illetve Vámfalu, Avasfelsőfalu, Ráksa, Avasújfalu és Nagytarna is ugyanerre a sorsra juthat, hisz ezekben a területi-közigazgatási egységekben is gyors ütemben terjed a vírus.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: